Ja nu i två dagar så har jag jobbat med en utav dom trevligaste inridnings hästar jag jobbat i år. Kanske rent av den trevligaste. Till ägarna sa jag att ni kan vara glada att vi ännu är på denna sidan året! För hur kul hade det varit om jag hade berättat för dom att deras häst var den trevligaste jag jobbat i år om datumet hade varit den 2 Januari istället!!

Hur som så berättade jag detta för en kompis som jag pratade med på vägen hem. Hon frågade då vad det var som gjorde deras hästar så bra? Vad dom hade gjort för att deras hästar skulle vara så bra? Frågan är lite svår att besvara på ett enkelt sätt. Det börjar nog med bra avel. En bra mamma och en bra pappa, efter det så kommer det stora jobbet när fölet väl är fött, ja första gången fölungen klappas, får grimma på sig leds, verkas, borstas får täcke. Ja allt som händer under hästens första år. Att allt detta görs på ett rätt och riktigt sätt´. Att hästen får tillsägelser när den gör fel och beröm när den gör rätt. Alla små små saker kommer ju vara upplevelser och erfarenheter hästen har med sig. När väl jag ska börja jobba med den.

O det är klart att saker ibland går fel längs vägen men det är ju då den riktigt duktiga hästuppfödaren löser det hela. Och ju bättre allt detta är gjort ju lättare kommer mitt jobb att vara. O inte bara mitt jobb utan även veterinärens, hovslagarens, tränarens och alla andra som ska jobba med just denna häst!

/ Tommy.