Något som jag kan bli helt galen på det är när folk spänner bakgjord eller brösta innan dom spänner sadelgjorden. Detta är något som faktiskt är riktigt farligt för både häst och sadel. För oavsett om sadeln späns med brösta eller bakgjord först så kan den enkelt hamna under magen på hästen om den blir skrämd utav något och hoppar till.

Jag sadlar många unghästar varje dag och skulle aldrig få för mig att börja med bakgjord eller brösta. Men när det gäller mina gamla vana hästar tycker en del att jag är löjlig som tänker på detta vis! Men nu är det så att jag tycker alldeles för mycket om både mina hästar och sadlar för att vilja risker någon utav dom på detta vis även om risken för olycka är liten.

Ja allt man kan göra för att undvika en olycka är ju bra! Det behöver ju inte ens vara mitt eller min häst fel att något går fel. När man i roping samanhang står och sadlar så kan det vara någon annas häst som blir skrämd och söker trygghet i din häst och springer på din häst medans du sadlat på detta korkade vis och helt plötsligt är olyckan framme. Du har nu i värsta fall en trasig sadel och en häst med brutet ben. Hade det inte varit värt att sadla på riktigt?

Man kan göra mycket dumma saker! En gång var det en kille på en ropingträning som hade en häst som var rädd för dummyn och motorcykeln. Han passade på under uppvärmningen att rida mellan motorcykeln och dummyn. När hästen hade klivit över repet som dummyn är fäst i motorcykeln med sina framben tvekade hästen och bakade. Den fastnar då i repet och hästen kastar sig bakåt med dummy och motorcykel hängandes i frambenet. Hästen drar med sig hela ekipaget ganska långt innan den lossnar. Det hela gick bra men kunde ha slutat ganska illa.

En annan grej som hänt är att folk har bundit upp sina hästar i fyrhjulingar och hästarna har blivit skrämda och skenat runt med fyrhjuling bunden i grimman tills något brustit. Eller en gång var det en kille som band en häst i tre stycken startbox grindar som hästen släppade efter sig i sken då den blev rädd.

Alla dessa ovan nämda händelser hade ett lyckligt slut utan skador. Men liknande situationer är inte bara farliga för hästen och dess ägare uatn faktist alla som vistas på samma plats. Det vill säga andra ryttare, hästar och barn med flera. Ingen av oss vill ha en översbrungen unge på vårat samvete. Det spelar oss mindre roll om han blev tillplattad utav våran häst med sadeln under magen eller fyrhjuling eller grind som hänger efter hästen. Vio skulle må dåligt utrav vetskapen att det var onödigt då det redan från början var dummt att göra som vi gjorde.

Olyckor händer ändå, vi måste inte anstängas oss för att se till att dom händer. Dom alvarligaste roping olyckor jag varit inblandad i har hänt med dom mest erfarna och vana hästar jag har haft för tillfället.

/ Tommy